بر اساس مبانی فقهی برای جبران خسارت آسیبهای جسمی یا روانی از مکانیسم مالی جبران خسارت تحت عنوان دیه استفاده میشود. دیه در بسیاری از مواقع در قانون تعیین شده است که به آن دیه مقدر می گویند. و در مواردی نیز در قانون دیه آسیب تعیین نشده که به آن دیه غیر مقدر یا ارش می گویند . دیه معمولاً برای ایراد صدمات غیر عمدی برجان ،اعضای بدن و یا منافع و توانایی های جسمی و روانی فرد تعیین می گردد. همچنین در مواردی که در جنایات عمدی به هر دلیلی قصاص انجام نمی شود. به موجب قانون امکان تعیین دیه وجود دارد .
برای تعریف دقیق تر مفهوم ارش بر اساس قانون می توان گفت. که ارش نوعی دیه است که مبلغ آن در شرع تعیین نشده است. و دادگاه با در نظر گرفتن نوع و کیفیت آن آسیب و تاثیرش بر سلامت فرد و میزان خسارت وارده و با توجه به دیه مقدر و با استفاده از نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. به عنوان مثال شکستگی استخوان بازو دارای دیه مقدر است. و میزان آن بر حسب اینکه شکستگی بدون عیب و یا با عیب درمان بشود در قانون مشخص شده است . اما شکستگی استخوان کتف دارای دیه مقدر نیست. و تعیین میزان خسارت تحت عنوان ارش پس از کارشناسی پزشکی قانونی صورت می گیرد.
تغلیظ دیه:
بارها در خصوص اصطلاحی به نام تغلیظ دیه سوال شده است. در توضیح این مفهوم باید گفت طبق قانون اگر رفتار منجر به آسیب و فوت آسیب دیده هر دو در یکی از ماه های حرام (که شامل محرم رجب ، ذی القعده و ذی الحجه میشود.) صورت پذیرد. یا این که این آسیب ها در محدوده حرم مکه واقع شود. چه در جنایات عمدی و چه در جنایات غیر عمدی علاوه بر یک دیه کامل یک سوم دیه نیز اضافه میشود. باید توجه کرد این موضوع فقط در مورد قتل یا فوت مصداق دارد و تغلیظ دیه برای سایر صدمات جاری نمی شود
نظر خود را بگذارید