مرکز تماس 89 13 69 91 -021
  1. صفحه اصلی
  2. مقدار دیه سال 1403
مقدار دیه سال 1403

مقدار دیه سال 1403

  • ژانویه 10, 1403
  • ‏0 لایک
  • مشاهده 5913
  • 0 دیدگاه

نرخ دیه سال ۱۴۰۳ بصورت رسمی اعلام شد.

بر همین اساس دیه با ۳۳ درصد رشد:

دیه در ماه‌های حرام برابر با ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان می باشد.

دیه در ماه‌های غیرحرام  ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است.

ماه‌های حرام در سال ۱۴۰۳

ذی‌العقده:    از ۲۱ اردیبهشت تا ۱۸ خرداد ماه

ذی‌الحجه:     از ۱۰ خرداد تا ۱۶ تیر ماه

محرم:             از ۱۷ تیر تا ۱۵ مرداد ماه

رجب:               از ۱۳ دی تا ۱۱ بهمن ماه

بر اساس قانون مجازات اسلامی، دیه در ماه‌های حرام به شرط فوت اشخاص در این ماه‌ها به میزان یک سوم افزایش می‌یابد.

 

 
 دیه چیست ؟ 
 

یکی از مهم‌ترین مجازات جرایم در قانون جزایی، دیه است. براساس ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی، ” دیه، مقدار مال معین است که شرع اسلام، برای جبران جنایات غیرعمدی، شبه عمد، خطای محض و جنایت عمدی (اگر قاضی اجرای حکم قصاص را عملی نداند) و نقص عضو مشخص می‌کند.” به طور کلی دیه به دوسته زیر تعلق می‌گیرد:

  • جرم‌های عمدی که به دلایل قانونی از حکم قصاص برای آن‌ها استفاده نمی‌شود.
  • سایر جرم‌های غیرعمد مانند ضرب و شتم.

اگر در شرع، میزان جبران خسارت مشخص شده باشد، دیه نامیده می‌شود؛ اگر این مقدار خسارت پرداختی، تعیین نشده باشد از اصطلاح ” ارش” استفاده می‌شود.

ارش چیست و چه ارتباطی به دیه دارد؟

براساس ماده ۴۴۹، در قانون مجازات اسلامی، ارش، یکی از تقسیم‌بندی‌های دیه و همان دیه غیرمقدر است. به طور کلی ارش را دیه‌ای می‌گویند، که مقدار آن در قانون اسلام، تعیین نشده باشد. به عبارتی بر اساس ماده ۱۷ قانون مجازات اسلامی، دیه به دو نوع مقدر و غیرمقدر تقسیم می‌شود.

  • دیه مقدر: دیه‌ای است که میزان آن در شرع تعیین شده باشد.
  • دیه غیرمقدر: دیه‌ای است که میزان آن در شرع مشخص نشده است و به وسیله قاضی دادگاه تعیین می‌شود.

با توجه مواردی که در بالا ذکر شد، حال باید ببینیم میزان ارش را چگونه تعیین می‌کنند؟ دادگاه و مقام قضایی با توجه به موارد زیر میزان ارش را مشخص می‌کند:

  • نوع جرایم و تاثیر آن بر فرد آسیب‌دیده
  • میزان خسارت
  • نرخ دیه
  • گزارش کارشناس

مهم‌ترین تفاوت‌های ارش و دیه

در ادامه تفاوت‌های میان ارش و دیه را با هم بررسی می‌کنیم:

  • اولین تفاوت در نحوه تعیین میزان ارش و دیه است. میزان دیه را شارع مقدس، تعیین می‌کند. اما ارش بر اساس مقررات قانونی و به وسیله قاضی دادگاه مشخص می‌شود.
  • تفاوت دیگر را می‌توان، در میزان دیه برای زن و مرد به حساب آورد. در محاسبه دیه برای زن و مرد، دیه مرد، دو برابر دیه زن است. اما با توجه به ماده ۵۶۲ قانون مجازات اسلامی برای پرداخت ارش، تفاوتی میان زن و مرد وجود ندارد.
  • همچنین با توجه به ماده ۵۴۸ قانون مجازات اسلامی، میزان و مقدار ارش یک جنایت در اعضا و منافع، بیشتر از دیه آن عضو و منفعت نخواهد بود.

پرداخت خسارات بدنی و دیه توسط بیمه شخص ثالث

انواع دیه چیست؟

 

دیه در شرایط مختلف، دارای انواع گوناگونی است. میزان دیه را براساس نوع آسیب وارده به انسان به انواع زیر تقسیم کرده‌اند:

  • دیه جان: آسیبی که با قصد و اختیار وارد می‌شود. بنا بر حکم شرع، این امر موجب حق قصاص، برای آسیب دیده خواهد شد. فرد آسیب دیده می‌تواند، از قصاص چشم‌پوشی کرده و دیه دریافت نماید.
  • دیه قتل: این دیه به وسیله قوه قضاییه مشخص می‌شود و دیه کامل انسان است. بنابراین اگر فردی مرتکب به قتل شود، ملزم به پرداخت دیه کامل به خانواده مقتول است. در قتل نفس، دیه زن و مرد با هم تفاوت دارد و این تفاوت در قوانین جزایی ایران است.
  • دیه شبه عمد: فرد مجرم، قصد ارتکاب جرم منجر به آسیب دارد، ولی قصد او ارتکاب خود جنایت نیست. به عنوان مثال برای ادب کردن، فردی را کتک بزنیم ولی در اثر این کتک زدن، فرد جان خود را از دست بدهد.
  • دیه مقدر: مقدار آن در شرع مشخص است، دیه یک چشم نصف دیه کامل است، دیه یک انگشت، عشر دیه و یا دیه یک بند از انگشت، بسته به دو بندی یا سه بندی بودن انگشت، نصف یا ثلث از عشر دیه کامل است. بنابراین در این خصوص، دادگاه نیازی نمی‌بیند، که با قرار کارشناسی از صاحبان فن و متخصصین امر که غالبا پزشکی قانونی است، تقاضای ارزیابی مقدار آن را بخواهد و به راحتی تشخیص می‌دهد، دیه مقدر چند درصد است.
  • خطای محض: نه قصد جنایت وجود دارد و نه انجام کار منجر به آن خسارت شده است. به عنوان مثال، هنگام بازی افراد، توپ، شیشه پنجره خانه‌ای را بشکند و محکم به سر فرد حاضر در آن خانه خورده و سبب مرگ او شود.
  • دیه اعضای بدن: این دیه به این صورت تعیین می‌شود، که اگر فردی به صورت عمدی یا غیرعمدی به فردی آسیب وارد کند، ملزم به پرداخت دیه آسیب است. مثلا اگر یک عضو که فقط همان یکی از آن وجود دارد، آسیب ببیند، فرد باید دیه کامل و در صورتی که مثلا یک چشم آسیب ببیند، باید نصف دیه را پرداخت کند.
  • دیه منافع اعضا: دیه منافع اعضا برای زمانی است که، حواس افراد آسیب می‌بیند. برای مثال؛ ممکن است در نزاعی، گوش فرد آسیب نبیند، اما شنوایی آن از دست برود، در این حالت فرد مجرم، باید دیه منافع را پرداخت کند. دیه منافع اعضا به حواسی مانند بینایی، عقل، بویایی، شنوایی و مواردی از این دست، تعلق می‌گیرد.

طبق تعریف دیه که در بالا اشاره کردیم، اگر جرایم غیرعمدی با آسیب به جان، اعضای بدن و نقص عضو همراه باشند، با دیه معین جبران خواهد شد. مقدار دیه را شرع تعیین می‌کند. فرد بزهکار، مجرم یا ورثه او باید این میزان دیه مشخص را، به طرف مقابل بپردازند. حال که با مفهوم دیه و انواع آن آشنا شدیم، شاید بپرسید: قیمت دیه انسان چگونه محاسبه می‌شود؟

مبلغ دیه چگونه تعیین می‌شود؟

 

بعد از صحبت در مورد دیه و انواع مختلف آن، بهتر است در مورد چگونگی تعیین مبلغ دیه هم، با شما صحبت کنیم. یکی از سوالات پرتکراری که از ما می‌پرسند، این است که؛ چگونه میزان نرخ دیه تعیین می‌شود؟ بهتر است بدانید که، نرخ دیه، امری مادی محسوب می‌شود. همانند هر امر مادی و مالی دیگری، نرخ و میزان دیه برای مجرم و مقصر حوادث از اهمیت بالایی برخوردار است. به علاوه میزان دیه هر سال، نسبت به سال قبل تغییر خواهد کرد. دلیل این تغییر نرخ دیه را می‌توان، در نرخ تورم ایران یافت. با توجه به نرخ فزاینده تورم، هر سال قیمت دیه رشد می‌کند.

طبق قانون مجازات اسلامی، مبلغ دیه کامل انسان، معادل نرخ روز ۱۰۰ شتر سالم، خواهد بود. البته معیارهای جامعه امروزی نیز در تعیین مبلغ دیه دخیل هستند. البته به هر حال؛ باید قیمت روز دیه را در نظر گرفت.

در هنگام بروز حوادث رانندگی و تصادفات، پزشکی قانونی میزان صدمات وارد به فرد را به دادگاه اعلام می‌کند. سپس دادگاه با توجه به نرخ دیه، در آن سال و میزان آسیب‌های وارد شده به فرد، میزان خسارت جانی را تعیین خواهد کرد. یعنی به طور کلی میزان دیه پرداختی، به وسیله قانون مجازات کشور مشخص می‌شود. البته برای بسیاری از جرایم هم دیه، مشخصی تعیین نکرده‌اند، به همین دلیل دیه، برای این جرایم به وسیله گواهی پزشکی قانونی تعیین می‌شود.
 

جدول میزان دیه سال ۱۴۰۳ 

دیه شکستگی استخوان دست که مطلوب التیام یابد

۱۲۰ میلیون تومان

دیه شکستگی نازک نی و درشت نی استخوان پا هر کدام

۱۲۰ میلیون تومان

دیه شکستگی بینی

۱۲۰ میلیون تومان

دیه شکستگی ترقوه

۴۸ میلیون تومان

دیه شکستگی جمجمه سر در حد هاشمه

۱۲۰ میلیون تومان

دیه زخم شدگی در حد حارصه

۱۲ میلیون تومان

دیه زخم شدگی در حد دامیه

۲۴ میلیون تومان

دیه دندان های پیشین که کامل ساقط شوند

۶۰ میلیون تومان

دیه دندان های پشتی که کامل ساقط شوند

۴۰ میلیون تومان

دیه یک دست

۶۰۰ میلیون تومان

دیه یک پا

۶۰۰ میلیون تومان

دیه شکستگی دنده های محیط بر قلب

۳۰ میلیون تومان

دیه خردشدگی استخوان مطلوب التیام یافته

۱۲۰ میلیون تومان

همان‌طور که گفتیم، برای محاسبه دیه عوامل متفاوتی را در نظر می‌گیرند. براساس قانون دیه هر قسمت از بدن انسان دارای مقدار مشخصی دیه است. دیه شامل دیه قتل، منافع اعضا، جراحت و از بین بردن عضو است. در دیه قتل شخص باید دیه کامل را بپردازد. در محاسبه دیه منافع اعضا در نظر می‌گیرند، که چه منفعتی از عضو ساقط شده است. معمولا هنگام محاسبه دیه، دادگاه مبلغ را به شکل درصدی از دیه کامل انسان تعیین می‌کند و آن را با توجه به نرخ دیه در آن سال مورد محاسبه قرار می‌دهد.

محاسبه انواع دیه و ارش جراحت‌های وارد شده به سر و صورت بر اساس قانون مجازات اسلامی.

در جدول زیر درصد دیه برای برخی از انواع جراحت را برای شما ذکر می‌کنیم.

نوع آسیب

درصد دیه بر اساس قانون

حارصه

خراش پوست در حالتی که خون جاری نشود (یک صدم دیه کامل)

دامیه

جراحت سطحی و بریدگی گوشت همراه با خون ریزی (دو صدم دیه کامل)

متلاحمه 

بریدگی عمیق گوشت در حالتی که به استخوان نرسد (سه صدم دیه کامل)

سمحاق

جراحتی که به پوست روی استخوان برسد (چهار صدم دیه کامل)

موضحه

جراحتی که موجب نمایان شدن استخوان شود (پنج صدم دیه کامل)

هاشمه 

شکستگی استخوان بدون جراحت (۱۰ صدم دیه کامل)

منقله

جراحتی که درمان آن به وسیله جا به جا کردن استخوان صورت پذیرد ( ۱۵ صدم دیه کامل)

مامومه

جراحتی که به کیسه مغز برسد ( یک سوم دیه کامل)

دامغه

پارگی کیسه مغز که علاوه بر دیه شکستگی سر، ارش پاره شدن کیسه مغز را هم شامل می‌شود

جدول محاسبه آسیب‌ها و جراحت‌های وارد شده به بدن 

 در مورد انواع دیه و ارش جراحت‌هایی که به بدن وارد می‌شود، باید بدانید که به آن، به اندازه نصف جراحات وارد شده، به سر و صورت، دیه تعلق می‌گیرد. ارش و جراحت‌های وارد شده به بدن، به شکل زیر محاسبه می‌شود.

نوع آسیب

درصد محاسبه دیه

حارصه

خراش پوست در حالتی که خون جاری نشود (۰.۰۵ دیه کامل)

دامیه

پارگی کیسه مغز که علاوه بر دیه شکستگی سر، ارش پاره شدن کیسه مغز را هم شامل می‌شود. (۰.۰۱ دیه کامل)

متلاحمه

بریدگی عمیق گوشت در حالتی که به استخوان نرسد (۱.۵ صدم دیه کامل)

سمحاق

جراحتی که به پوست روی استخوان برسد (دو صدم دیه کامل)

نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی

قوه قضاییه هر سال با توجه به شاخص‌های اقتصادی، دیه را محاسبه می‌کند. همان‌‌طور که گفتیم، براساس قوانین فقهی دیه کامل یک انسان صد شتر، تعیین شده است. قوه قضاییه معادل آن را هر سال محاسبه و اعلام می‌کند. محاسبه دیه جراحت با توجه به میزان صدمه مانند خراش، کبودی، سیاهی، جراحت همراه خونریزی و شکافته شدن گوشت و موارد این چنینی، تعیین می‌شود. براساس ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی و با استناد به آن می‌توان، دیه جراحت را دریافت کرد. در صورتی که عضوی از بدن به طور کامل از بین برود، دیه کامل به آن تعلق می‌گیرد.

  • اشتراک گذاری:

نظر خود را بگذارید